WARSKAVI TESTAR BÅTEN I STORM

"Jonglera inte med knivar i dingen" - Kapten Kid från Lady Lostris efter Simons påstående lätt går åt hans håll likamycket!

Det var i fint väder och fina vågor vi kastade loss från vår mooringboj på BoraBora. Ett Borabora som varit mycket fint och trevligt. Kanske lite väl överskattat om man jämför med den delen vi kommit från i Franska polynesien. Men det gav oss ändå det vi ville få ut av besöket. Vana vid båten och hur den fungerar valde vi att inte använda motor alls ut från mooringen och hissade segel samtidigt som vi släppte loss tampar. Fint gled vi ut på det böljande blå igen!

Kul incident efter vi varit ute och firat 1år till sjöss var att vi vaknade halvvägs ut mot passagen ut från Borabora. Kul när tamparna brister och vi mitt i natten (läs tidig morgon, men kroppen tyckte det var natt) glider förbi alla båtar, tack och lov, och blir väckta av ett par som står på sin båt och försöker hålla i vår båt. Tack sa vi och åkte tillbaka till bojen och la till igen. Denna gången med dubbla linor. Man lär sig den hårda vägen ibland!

Seglatsen artade sig riktigt fint och vi betar av distans efter distans och närmar oss halvvägs. Palmerston ligger i stort sett halvvägs och väl där tyckte vi att vi blåst på bra och väljer att fortsätta direkt till Niue. Pang sa det och regnet börjar. smack och vinden börjar blåsa på. Revar fullt och ligger i någon dag i 6 knop med bara focken. När vi 3 dagar ifrån Niue inser att vi bitvis gör 10knop med bara focken väljer Vi att dra ner den och ta fram stormfocken. Vindar upp emot 40-50 knop enligt folk som varit där gjorde vi bitvis upp emot 8knop med bara stormfocken... Det blev en tuff seglats och vi levde på uppvärmda färdigrätter från konserver. Ingen lyx direkt. Inte mycket fiske orkade vi med heller. Vågor bröt över hela båten, in i båten och med regn i denna kaliber fick det vatten att regna in i båten det med. Mindre kul när man har 3 dagar kvar. Sista natten kommer vi dessutom in i en squall som får oss att färdas 3 knop rakt nordligt. Rakt bort från ön. Humöret på besättningen sjönk om ens ännu lägre. Men till solens uppgång hittar vår kapten och "berg i stormen" vind. Fin vind och vi hissar spinnaker för att hinna fram till slutdestination innan solen går ner. 6 knop och fin segling glider vi in mot mooringplatsen på Niues östsida.


Väl i närheten inser vi att vi inte har någon fungerande motor... igen... får bli till att lägga till för segel på boj. Vi kastade ju loss på det sättet så tvärtom kan ju inte vara svårare. Med lite hjälp från Kaptenen på Lady Lostris, Kid så gick det galant och vi var äntligen framme. Trötta och utslagna tar vi oss i land. Letande på en söndag efter restaurang för ordentligt med mat och dricka.

Allt är stängt på söndagar. Trodde vi. Vi hittade ett ställe. Där tar dom självklart inte kort och vi har heller inga Nya Zeelendska dollars som är den lokala valutan. Vi får också reda på att det inte heller finns någon bankomat på ön. Det var lite illa där ett tag men vi blev lovade av restaurangen att vi fick äta och dricka allt vi ville så länge vi betalar dagen efter. Tack sa vi och åt kungligt! Cheeseburgare!

Dagen efter blev det ett stort letande efter ställe att få tag i pengar. Det löste sig då det verkar som om vissa ställen kan hjälpa en att ta ut pengar mot viss % . Tackar. Så var vi tillbaka på land med pengar. Utforskandet kan börja!

Niues brygga är lite speciell. Man kan inte lägga dingen där för när det blåser från öster så slås dingarna sönder. Man tar därför och hissar upp dingarna på en brygga. Den är dessutom stundvis rätt hög med stora vågar. Upp kommer den med hjälp av en kran. Väl uppe tar man en kärra och flyttar dingen till en parkeringsplats så den inte är ivägen för andra dingar eller fiskebåtar som använder samma princip. Vi har valt att inte ens blåsa upp vår dinge utan simmar in och ut.. eller åker snålskjuts av alla andra som åker in och ut.

Niues befolkning är bland de snällaste och trevligaste vi har träffat. För att förklara på ett enkelt sätt hur snälla dem är är att säga de gånger vi liftar (vilket är SJUKT lätt här) så stannar till och med fullproppade bilar och ber om ursäkt för att bilen är full och dem inte kan ta oss med. Ibland stannar bilar som skall åt andra hållet och kör tillbaka för att hjälpa till. Lokala transportmedel finns inte på ön. Men vem behöver väl det?

Niues Kust är underbar. Det klaraste av vatten någon vi har mött någonsin sett och valar som leker runt mooringbojerna. Stora Humpbacks. Man hör valsång och ser dem plaska omkring med fenor och kroppar. Otroligt fräck kvällsunderhållning när man väl är i båten. Inte så mycket haj har vi sett även om vi sett en del. Många havsormar däremot. Dessa skall vara otroligt giftiga men väldigt snälla och skall inte bitas... om man inte kör fingret ner i halsen på dem. Men det känns lite väl våghalsigt även för oss.

Utvilade är vi nu efter nästan en vecka här med 3 andra svenska båtar och en drös andra. Ninita med Ola och Nina. Orkestern med Johannes och Caroline. Lady Lostris med Kid och Rosalie. Skoj. Dem har redan alla utom Lady lostris kastat loss på väg mot Tonga och vi åker dit imorgon för att göra dem sällskap igen! Lady Lostris åker då med oss också!

Ikväll blir det lite avskedfest på yacht clubben som handhåller med grillar. Otroligt trevliga även dem och har varit den lokala hängplatsen för oss här.

Nej nu får ni ge er,

Tills nästa gång! Warskavi Over'n'out!