STILLA HAVET

"Let me recommend the best medicine in the world; A long journey, at mild season, through a pleasant country, in easy stages! - James Madison

Vi håller nog alla på Warskavi med om det. Det är en lång resa. Det tycker vi om. Det är otroligt trevliga länder vi glider igenom. Bitvis är det ganska humant väder men oftast väldigt varmt. Vi ska verkligen inte klaga. Vi har hört rykten om att det inte är lika varmt i hela världen denna tid av året. Men bitvis är det verkligen så varmt att det är svårt att få något gjort. Man vaknar upp i en båt som är nästan 30 grader varm och man ska sedan ut och jobba i solen. Dessutom med vetskapen att det bara kommer bli varmare dessutom.

 

Sedan sist vi skrev har vi varit med om ganska mycket. Vi åkte vidare från Cartagena, dock bara för motor då vindarna mer eller mindre dog helt och hållet. Vi tog oss in i Panama, utan att klarera in eller något utan fulade oss mellan de otroligt exotiska och vackra öarna i San Blas. Otroligt trevligt ställe och jag tror vi alla hade velat vara kvar längre men ett inre stressmoment vägde tyngre än att ligga på latsidan i San Blas och leva lyckliga. Vi tog oss därefter från skärgårdarnas skärgård (San Blas) in till Panamakanalens karibiska sida. Colon.


Svindyr marina men med mycket hjälpsam personal tog det oss nära 10dagar innan vi äntligen kunde ta oss igenom. Mycket slit och mycket jobb med att hitta rätt i staden. En stad som skall vara sjukt farligt dessutom. Och en del slit med pengar som skall betalas. En båt under 50 fot kostar 1875 USD att passera. Däremot får man tillbaka 891USD. Deposition. Linor behövs. Man måste vara 5 i besättningen av säkerhetsskäl. allt behövde fixas innan. Men som sagt, efter lite slit och fix med allt, mycket samtal med sattellittelefonen kunde vi till slut konstatera att vi var redo att gå igenom kanalen. Förhoppningsvis kommer vi dessutom bli publicerade i stor seglartidning om denna genomfart, vi återkommer om detta blir av eller ej något senare.


Lite priser vi fick när vi gick igenom var;
- TRANSIT :                             1875USD (891USD fås tillbaka)
- LINES (4x125ft) :                       60USD
- LINEHANDLER :                          75USD
- Hittad besättningsman i marinan : 60USD (för att han skulle kunna ta sig tillbaka)
- Mat och dryck till besättning och advisors efter vad du är sugen på att bjuda på!

Så det var inte den billigaste av historier. Speciellt inte när man jämför  med Kiel som är dubbelt så lång och endast kostade 10EURO. Skillnad på skillnad tydligen!

Nu har Ludde precis kommit tillbaka till båten efter lite semester från Semester som han spenderat på annat håll med besök hemmifrån. Det kommer ett mer utförligt inlägg innan vi er oss av med allt som vi behövt fixa. Saker vi tänker på och liknande. Men för stunden får detta räcka åt er ett tag. Snart skriver vi igen. Enligt filer verkar det som om vi kanske kastar loss i slutet på veckan. Vi får se!


Puss och kram!
Warskavi - med löften om bättre inlägg och mer bilder snarast!