WARSKAVI MISSLYCKAS FISKA DE STORA FISKARNA

"Det finns väl något citat om att när man ramlar så är det bara hoppa upp i sadeln igen? Tänk att det står här" Random människa


Vi försöker allt vi kan att hela tiden få upp så mycket fisk som möjligt. Dels för att det är otroligt mycket godare än konserverad mat men också för att det håller nere våra utgifter. Lite som win win. Vi försöker också att råffa åt oss varenda tips vi kommer över angående just fiske. Sättet vi valt att fiska på (för det mesta) är genom att på de bakre knaprarna fästa ungefär 1m paracord (kraftig sådan, skall tåla en 200kg), ut från den har vi satt en 4mm tjock nylonlina ungefär 30m lång. Från denna fäster vi oftast en rosa (Fungerat bäst med rosa så varför ändra taktik?) plastsquid med bubbelhuvud på. Detta gör att vi sedan vid napp kan dra in fisken för hand istället för att rulla in dem med fiskespön. Trevligt och fungerar förvånandsvärt bra!


"NAPP!! Vi har något grabbar"
Ludde skriker från sittbrunnen samtidigt som han slänger sin bok åt sidan. Lika snabbt som han fått ur sig de magiska orden, napp, har Simon lyckats springa upp och står med stora ögon och blickar på linan.
"Fan Ludde, jag tror det är en rätt stor fisk alltså. Kolla vad linan är sträckt. Sådär har det inte sett ut innan"
Det har alltid sträcks lite när man får fisk. Fisken kämpar ju ändå lite. Men det här var in absurdum. Otroligt sträckt. Den hade varit ännu mer sträckt om det bara gick. Men då hade den nog gått av.
"Det har du no..."
Innan Ludde han svara på simons påstående såg de bägge hur linan hoppar tillbaka.
"Shit, den släppte"
Ludde slänger sig ner efter paracorden och känner efter. Visst var det så. Den släppte. Det största dom tre vännerna någonsin haft på kroken släppte. Den släppte dessutom långt innan dom han få se vad det var för något.
"Den är fortfarande efter draget!"
Simon spanandes har sett en stor skugga efter draget. Ludde börjar sakta och utan ha en aning om vad han egentligen håller på med dra in draget något för att sedan släppa ut det något. Till slut ser även Ludde hur skuggan kommer och hugger tag i kroken"
"And we're back in the game!"
Ludde ler samtidigt som han kikar tillbaka på Simon. Simon ser nöjd ut. Sådär nöjd en kapten kan vara när man har något stort efter båten.
"Jahapps, hur gör vi nu då?"
Tobbe kikar upp från salongen på båten.
"Ptjaaa... jag har känt lite på linan och det finns inte en suck att vi kan dra upp den där jaekeln nu på ett tag alltså. Tror vi får vänta lite. Får väl ta och laga lite mat innan det blir för mörkt kanske?
"I'm on it!"
Tobbe har redan förberett och påbörjat matlagningen.
"Ptjaa, då väntar vi då"

Och vänta gjorde dom. Efter ungefär en timma påbörjade dom sin aktion att hala in besten från djupet. Tillsammans gjorde Simon och Ludde en kraftsamling och började hala in fisken.
"Undrar vafan det är för något? Tungt är det i alla fall"
Ludde mumlar lite som svetten börjar pärlas i hans panna!
"Det såg ut som om det var något stort" erkänner simon samtidigt som även hans panna börjar samla på sig lite svettpärlor.
"Det skulle inte förvåna mig om det är en haj. Det såg så ut när den jagade draget" fortsätter han.
"Shit. vafan gör vi då?
"Då drar vi upp den och ser jaekligt coola ut på bild" skrattar simon fram samtidigt som de börjar urskilja skuggan i vattnet bakom båten.
"Här kommer den!"
Tillsammans såg dom hur den stora skuggan fortsatte att växa... och växa...
"SVÄRDFISK! STOR SÅDAN OCKSÅ!" utbrister Ludde.
"Tror till och med det är en Blue Marlin alltså. Skönt att det inte är en haj. Det hade ju kunnat vara farligt.
"Mja, fast det där svärdet är nog inte heeelt ofarligt ska du se" tillägger Tobbe.
"sant. i och för sig..."
När dom väl fått upp fisken till ytan och Simon lyckats sätta huggkroken precis där den borde sitta, bakom gälarna, börjar de inse faktum. Hur fasen skall denna best komma upp i båten? Sprattlandes med sitt svärd till näsa och tre amatörer till fiskare i båten var det svårare än man skulle kunna tänka sig.
"Vafan, hämta spriten så dödar vi den här bara innan vi drar upp den i båten!" Simon fick till en snilleblixt.
"Vänta två sekunder. Ska bara linda fast linan i vinschen först så vi inte tappar ut allt så det går av" Ludde snilleblixtar han med! Tobbe ställer sig på knä och häller den 99% alkoholen från köket ner på väster sidas gälar. Som en blixt från ovan började fisken, kanske inte så konstigt, sprattla sm en galen. Den lyckades sprattla så mycket att vår huggkrok lyckades bända ut sig så mycket att greppet bakom gälarna släppte. Men vad gör väl det. Draget sitter ju kvar och Ludde har ju dessutom säkrat linan. Trodde vi ha. Pang sa det och så gick tafsen av.
"Jahapps! Så mycket med de 2timmarnas slit."
Fisken slet sig. Vår drag kvar i käften och antagligen halvdöd/död efter supen i gälarna. Så om någon hittar den flytandes omkring får ni mer än gärna hojta till. Numret finner ni till vänster här!

Men vi är inte dom som ger oss i första taget. Redan några timmar senare lyckades vi mitt i natten dra upp en fisk. Vi har ingen aning om vad det var för något. Vi vågade inte äta den. Vi använde den som bete senare. Den såg ut som en korsning av Kingfish och en ål. Vad är det för något tror ni?

Dagen efter satt vi på helspänn och väntade på att fiskelyckan skulle vända. Två drag ut efter båten och alla tre satt och inväntade storfisken. Idag händer det tänkte dem. REVANCH! Det skulle ta dem fram till 16:50 lokal tid innan det hände igen (varför vi minns det var för att fisken dagen innan högg exakt samma tid. Skumt). Klick hörde vi. Babords klädnypa för att varna om fisk hoppade av. Och mycket riktigt STOR fisk igen. Men det tog kanske 3sekunden innan den släppte från det draget. fan tänkte vi. Men som av en händelse högg den istället på styrbords sida av dragen. TACK för det! Men släppte till slut därifrån också. När vi drog in dragen, eller det som var kvar av dem, insåg vi att det hade inte släppt som vi tänkte, utan på ena sidan hade fisken (tror i och för sig det var ett monster) dragit av vår nylonlina, helt ny och skall hålla för 200kg och på andra sidan dragit av tafsen. Så återigen vinner fisken. Hoppas fiskelyckan vänder snart... Vi har snart inga mer drag kvar!

Seglatsen mellan Aruba och Cartagena trodde vi skulle bli lite blåsig. Fick höra varningar om Storm och kraftig vind. Men alla sa olika. Vi tänkte att vi lägger kursen till Santa marta (ungefär 130 distans innan Cartagena), när vi är utanför där kontaktar vi vår väderguru (Simons far som hjälpt oss hela resan med att kolla väder, tackar!) och ser hur läget är. Dag två stannade vinden nästan helt. Jaha, så mycket med den stormen. Upp med fulla segel och så skulle vår resa på 400distans bara ta 8dagar enligt GPSen. Kul! Men så fort vi var utanför Santa marta ändrades läget. gribfiler och vädersajter sa dryga 10m/s men vi gjorde en 7knop snitt med endast storseglet. Revat till max. Det var en tuff natt där ingen riktigt fick sova. Men fram kom vi och vi sitter här just nu i Cartagena och planerar lite utflykter. Nästa stop San Blas!

Sen att Ludde, i något berusat tillstånd lyckades missa dingen och hamnade i vattnet har resulterat i att ytterligare en kamera är död, förvisso hans. Men i alla fall. Bilder kommer när vi målat klart med akvarellfärger. Så mycket har vi kvar att fota med ungefär. Får försöka ändra på det. Bilder kommer inom kort!

Tills nästa gång! Tjoflöjt //Warskavi