LIFTANDE  UPPTÄCKSFÄRD

"If I saw you hitchhiking, I'd smile and return your thumb's up, just for you doing such a great job of being a positive roadside influence!" - Jarod Kintz
 
Det är svårt att hela tiden hitta nya saker att fånga er läsare med. Det är svårt att hela tiden hålla kolla på vad som sker och vad som händer på båten. Även fast vi fortfarande tycks ha det lätt med att hålla ihop och gör de mesta saker tillsammans är det inte alltid så lätt att återföklara det för folk. Det finns i stort sett alltid 3 saker man gör som långseglare vad vi förstått;
1) Du seglar.
2) Du upptäcker den platsen du kommit till
3) Man fixar båten...
Att vi var duktiga i början att skriva om vad som skett med båten, vad vi lagar och hur den mår är imponerande även för oss själva när vi går tillbaka och läser. Att det är så mycket som det stod i början av vår blogg stämmer till hundra procent och verkar inte heller avta, även fast vi inte skriver om det. Men eftersom man hela tiden skruvar och putsar, meckar och byter tampar, så är det svårt att hålla minnena intakta om vad man fixar var. Därför får detta stycke ha en mening om att vi alltid har förbättringar på båten som sker och att det inte är helt utan komplikationer vi tar oss fram från land till land. Det "största" fix vi fixat nu på sistonde är väl att vi återigen har fiolblock till storskotet som har en råtta. Detta är något vi inte haft sedan Frankrike någon gång och har därför behövt knyta fast tampen när vi trimmat det som vi vill ha det. Tack för det och nu behöver vi inte ha två man för att trimma storseglet! Utöver det håller vi fortfarande på att mecka med utombordaren som trots vår förhoppning i Trinidad fortfarande inte fungerar bra nog för att kunna nyttja den som vi hade velat kunna nyttja en utombordare!
 
Stefan, Tobias skapare, sitter här med oss i en bar i Curacao. Curacao yach club. Vi har valt att lägga oss i marinor under ABC-ö-vistelsen så Stefan skall få lite välförtjänt semester men också för vi fortfarande har problem med dingemotorn. Stefan dök upp på Bonaire och där spenderade vi några dagar att upptäcka byn. Vi lyckades komma över en liten bar i den marinan där vi träffade en hel del kul lokalbefolkning (eller lokal och lokal, folk ditflyttade från holland). En av de "bättre människorna" vi träffade var en fiskare som efter en del prat visade oss hur man agnade med fisk för att dra upp ordentliga bestar till fisk. Tack för det sa vi och vi har nu full kunskap och möjlighet att dra upp de största av fiskar. Överfarten från Bonaire till Curacao resulterade därför i 0 antal fiskar. Vi antar att vår fiskarvän redan dragit upp allt som går att fiska i de farvattnena och vi tar därför detta, inte som en motgång, utan snarare som att vi måste göra bättre ifrån oss till nästa etapp. Sämre är ju svårt.
 
Curacao är vad vi tycker ett riktigt trevigt ställe. Willemstad som är staden. Däremot ligger vi något utanför i Spanish water. Det är lite som en blandnin av känslan av karibien men med folks mentalitet från Europa. Man känner sig hemma. Men fortfarande väldigt långt borta. Trevligt. Dessutom rätt trevligt att komma till en stad som man inte går igenom på några minuter utan att det faktiskt finns lite att utforska mer än exotiska stränder, grottor och snorklingsvatten. Man känner sig nästan civiliserad igen. Om det inte vore för att ingen av oss går i skor längre mer eller mindre! Ludde har avverkat sitt 4e par flipflops, Tobbes flipflops är sönder och har därför tvingats dra på sig ett par varma och svettiga converse när det behövs och Simon sitter i skrivandets skull med en tejpad fot. Need I say more?
 
Tyvärr har vi en bit in till Willemstad. Det är drygt 30min promenad in till en busshållplats. Från busshållplatsen tar man sig in lätt. Billigt. Men man vet inte riktigt vad det är för buss som kommer. Antingen är det en buss, en sån som vi ser som buss, stor, varm och högljudd eller så kommer det en liten van. Förra vanen vi satte oss i satt baksätet löst och bakluckan gick inte att stänga. Spännande. Vi överlevde. Vi har också börjat använda oss av tummarna. Något vi inte gjort allt för mycket innan men som nu, två gånger på två dagar, hjälpt oss att ta oss mot/in till stan. Lifta är något som man inte skall underskatta. Bägge gångerna har vi fått mängder av tips om vart man ska, inte ska etc. Alla verkar väldigt trevliga och vi känner oss mer än väl bemötta. Förvisso har ingen vi liftat varit infödda locals utan antingen på besök själva eller hitflyttade. Spelar ingen roll känner vi. Lifta är avbockat på listan över saker att göra!
Ett tips är ju iofs när man handlar mat att man frågor om dem har utkörning så kan man åka med maten! Perfekt! Fungerat för oss!
 
Vi har också kommit över butiker där priser på kött, kyckling och liknande är överkomligt igen (första gången sedan Spanien) så vi har bestämt oss för att grilla lite under vår vistelse här. Härligt. Sommarkänsla i Januari. Man ska väl inte klaga!
 
IMG 0001
Vägen mellan trinidad och Bonaire var lugn och fin
 
IMG 0044
Kralendijk,bonaire. Stadens "huvudgata" - Mer eller mindre den enda gatan utöver strandpromenaden
 
IMG 0076
Ibland när man inte kan lifta får man gå. Då blir det långt när man ligger i en Marina 3mil från Staden i Curacao.
 
IMG 0080
Men att lifta får ändå Stefan att bli glad, simon att fantisera om allt möjligt och Tobbe att bli helt i extas!
 
IMG 0081
Curacao - här händer det grejer! Gissa vart vi är ikväll?
 
IMG 0094
Det verkar lite som om Stefan har hittat vår gömma av myggor i båten. Har varit en del och vi har fått gå loss med insektsdödarmedel. Får se om det blir mer på de benen under natten nu!
 
IMG 0097
Just nu är det en del slappande i solen och tar igen oss efter en dag ute igår
 
 
Över och ut // Warskavi och Stefan!