WARSKAVI I HAMN
 
"Laziness is nothing more than the habit of resting before you get tired" - Jules Renard
 
Efter Mayrou satte vi fart mot Tobago Cays, ett stenkast bort som vi hört mycket fint om. Väl där insåg vi att vi var allt annat än ensamma i denna lilla nationalpark i mitten av ingenstans.
Vi satte ankar på 15meters djup och började snorkla. Snorklandet var fint med allt från Hummer, rockor, blåsfisk (tydligen såg Sassy lady dessa, vi tror dem fått i sig för mycket saltvatten och sett i syne, vi såg då ingen), massa sköldpaddor och en mängd andra vattenlevande djur. Kul. Men efter en halv dag kändes det lite som om det var dags för oss att ta oss vidare.
 
Upp med ankar för att ta oss mot nästa lilla ö, Petit Tabac. Ön där Jack Sparrow blev landsatt med endast en kula i pistolen. Där hittade han sedan lite rom och lyckades fly från. Mer än vi gjorde. Flydde lyckades vi med. Men ingen rom. Samma dag som vi besökt petit tabac och Tobago Cays flydde vi vidare i sann äventyr a la speeddatinganda till union Island. Sista ön i grenadinerna (söderut sett) där möjligheten till utklarering fanns. Vi blev kvar några dagar och sedan blev det ett fint hejdåkramandes med Sassy som kommit ikapp och vi satte fart mot
Tobago.
 
Vindarna och vattnet mot Tobago var något vi var vana med sedan större delen av Europa. Kryss och ibland, om vi hade tur, lite halvvind. Seglatsen gick bra och inget oväntat som hände mer än att tiden vi räknat på blev totalt annorlunda. Inte till det bättre heller tyvärr. När vi sedan efter 10h längre segling än väntat rundade södra delen av ön märkte vi av dessa strömmar och vågor. Trots motor så gjorde vi knappa 0,5knop frammåt. Inte vad vi hoppats på. I ett trött ögonblick under natten valde vi därför att inte ta oss hela vägen utan lägga oss på ankar i en rikigt oskyddad vik. Smart tänkte vi. Sova. Dagen efter märkte vi hur vågorna lyckats få båten att kränga så mycket att staget under peket tryckts bort. Upp på listan över fix som måste göras! Vi valde också att inte försöka ta oss mot strömmen utan tänkte lägga oss på västsidan och sedan kanske bara ta bussen över den lilla ön för att klarera in. Sagt och gjort så la vi oss i Plymoth. Fin liten stad. Ännu finare var däremot viken lite söderut om den vi låg. Men det insåg vi inte fören vi åkte därifrån. Vi åkte in till stan och efter lite kringvandring insåg vi att vi nog hellre åker till trinidad än att ligga kvar på Tobago.
 
Istället för att klarera in tog vi oss därför vidare dagen efter vi anlänt till Tobago mot Trinidad där vi nu ligger i en Marina. Har fixat lite smofix med båten. Pushpitens fästen har börjat spricka lite av vindrodrets tyngd, utombordare och annat så det har vi, förhoppningsvis, fått fixat genom lite stag som vi satt kors och tvärs för att hålla ihop allt. Vi har bytt lampor i masten så folk ser vart vi ska under nattetid. BRA! Vi har även fått fixat utombordaren tror vi. Nya tändstift, fixat fjädern som drar tillbaka "startsnöret", ny handpump till tanken på det och som ny. Går snudd på kalas. I alla fall för att vara en Johnson från 76. Eller där around i alla fall!
 
Simon har lämnat oss för ett kort besök hos päronen på Barbados. Så Ludde och Tobbe går snart ut och lägger sig på svaj i viken här i väntan på att kapten kommer tillbaka. Nyår och julen har dessutom blivit RIKTIGT mycket dyrare än vi hoppats på. Dels för det varit en del jul/nyårsfirande men också för vi inte haft tillgång till någon sprit till köket. Inte fören nu i Trinidad har vi hittat redig sprit (återigen, till köket) så vi kan börja laga mat på båten igen! Tack för det! Lite efter men om vi sparar lite så borde vi kanske klara av hela vägen trots dåligt med sparande i juletider.
 
Johanna har också tagit sig hemmåt och hennes inlägg kommer upp vllken sekund som helst. Vi sitter därför här just nu och bara betar av gamla mail, uppdaterar oss om vad som sker hemma och allmänt slappar. trevligt som attans! Trinidad har ju en del vattenfall, regnskogar och större städer så det skall nog inte gå någon nöd på ett par strandsatta pirater som Ludde och Tobbe inte!
 
IMG 1154
Vem säger att man inte kan segla snabbt med Vega? 65 distans tog drygt 10h. Vi var uppe över 13,4 knop... Förstår inte varför Simon vill köpa surfbräda...
 
// Tills nästa gång - Warskavi