SOMMARENS PROVSEGLING

10-12-02

 
Nu sitter man här och drömmer sig lite bort, och jag tänkte varför inte berätta om sommarens 1.5 veckas provsegling mot Nynäshamn och tillbaka. Vi ville testa hur vegan var att bo i, och om möjligt låta henne gå i lite jobbigare väder. oj va nöjda vi blev, vi fick uppleva allt från stiltje till storm, eller i alla fall närmare 20 m/s. vilket kan vara ganska jobbigt när fall och grejer trasslar sig hej vilt!
 
Det hela började med att jag och min vän Christopher tog ledigt från vårat seglarinstruktörsjobb, packade vegan med förnödenheter och övertalade min lata bror att följa med, vilket han med lite tvekan tillslut gjorde. Sedan högg vi tamparna tappert och gled ut från kajen i Västervik.
 
Det första målet på resan var att möta upp med Christophers familj som befann sig utanför Öland, med kurs norr ut.
Denna dag var vackert solig, med en alldeles lagom sjöbris som förde Inspiration stadigt framåt i de lätta vågsvallen, och framåt eftermiddagen mötte vi upp båten Rue för en trevlig grillning på klipporna, vi fick även en liten positiv inblick och det var hur grunt vegan faktiskt går, vilket gör det enklare att ankra i trånga grunda vikar.
 
Resten av veckan såg snarlik ut, med spinnaker-segling och allmänt lugnt och skönt med god mat.
Veckan därpå därimot blev något jobbigare, en klass 1 varning utfärdades mellan Gotland och fastlandet, höga vågor och starka vindar. Där vi befann oss någonstans innan trosa, blåste och regnade det också ganska så friskt. ca 20 m/s hårda vindar rakt i fören och regnet kändes som hagel mot kinderna.
men med fullt revad stor och stormfock så gled hon fram i en väldig fart, och snacket om att Vegor inte kan kryssa, det undrar jag allt vart det kom ifrån.
 
En som ska ha lite extra beröm är väl min bror som egentligen aldrig seglat mer än när vi välte en tvåkrona i alldeles för kall väderlek och starka vindbyar, vilket slutade med att sjöräddningen fikade på våran klubb-brygga.
men eftersom han är ganska lat, så stod han för matlagandet och diskandet, medans vi drog och stretade med segel och tampar.
 
Vi avslutade hela resan med att sträcksegla mellan landsort och kungsgrundet, bara för att se hur hon var att navigera utan land i sikte, sedan kanske det också ska erkännas att vi hade väldans brottom tillbaka till jobbet dagen därpå. men allt gick prima och medelfarten låg runt 8knop, vilket kändes ganska bra.
 
Men en viktig sak jag lärt mig av denna seglats är. Se till att ha ordning på alla grejer, och att varje sak måste ha sin egen plats! annars slutar det med kaos i hela båten, med saker över allt!. Men trevligt var det, med många skratt och en del blöta kläder, men också lite rastlöshet bland vissa. 
 
hare gött! och Segla lite bland drömmarna!
//En envis Sjöbuse