WARSKAVI SEGLAR LÅNGT SOM ATTANS
 
"Det enkalste sättet att döda en bläckfisk är att vända den ut-och-in. Kör in handen i munnen på dess köttiga huvud och vänd den ut-och-in" - Direkt saxat från den stora överlevnadshandboken.
 
Få gånger har våran segling varit så lugn och behaglig som sträckan Cadiz - Lanzarote, Arrecife. Vindrodret har styrt i stort sett hela vägen och mer eller mindre inte alls strulat. Det har släppt några gånger men inte varit värre än att vi sprungit bak på båten och rättat till det igen. Kort sagt behaglig segling. Det tog oss dryga 6,5 dygn att ta oss de 585 distansen. Första dagen visste vi att vindarna skulle vara lite, snudd på, obefintliga så under de första 24h kände vi att det kunde bli en låååång segling då vi endast han avverka 55 distans. Dagen efter gick vi upp till hela 70 distans och sedan rullade det på. Surfandes på vågor och i plattläns i stort sett hela vägen gjorde vi bitvis upp emot 8 knop. Tackar vi för. 
 
Utöver några mindre incidenter som om att vi lyckades åkomma en reva i focken mot något vasst på pulpiten gick det ganska bra. Focken lyckades revas upp mot fästena för mantåget. Sjukt störande då det inte varit några problem innan och nu helt plötsligt. Kan ju kanske varit som så att det legat och gnidigt sig så länge och det bara var en fråga om tid iofs. Vad vet vi? Men att vi måste få tag i en bra jaekla tejp för att mirakulöst laga seglet är ett faktum i alla fall. 
 
Första natten var det ett par jeppar som med spansk brytande engelska tog upp kanal 16 på VHF i ett par timmar, pratades om några andras mammor och massa könsord. Simon tyckte att det var sjukt jobbigt och förstod inte varför någon skulle vilja göra en sån sak. Speciellt inte på kanal 16. Ludde och Tobbe satt ute i sittbrunnen och kunde inte sluta le och skratta. Åt personerna i VHF vill säga. Första gången dem känt att det varit smart med VHF. Underhållning på de 7 haven. Härligt. Vi misstänker också att det var på grund av "piratandet" av kanal 16 som ett par timmar senare, en helt nedsläckt, kustbevakningsbåt kom körandes i full rulle. Ludde som hade nattvakten tänkte först att där kommer det en sjukt dum fiskebåt som missat att sätta på någon som helst lanterna. När båten sedan var dryga 10 meter bakom Warskavi slängde dem upp varenda spotlight och strålkastare dom hade. Så höll dem på i dryga 5minuter. Inte ett ljud om vad dem ville. Sedan lämnade dem oss, med förstört mörkerseende och i ovisshet. Man kunde höra hur dem fortsatte åka runt mellan andra båtar borta i fjärran... men vi såg dem inte mer. Vi såg dem ju knappt första gången heller iofs... 
 
Utöver det så har Indianerna på haven börjat kalla tobbe för "Han som fiskar i natten". Vi kommer inte ihåg vad det var för namn egentligen men det betydde så i alla fall.. ehum.. 
Ena natten där han satt, oskyldig och med pannlampa för att läsa bok nummer två för färden hoppade det upp en 15 cm bläckfisk och försökte sätta sig på armen på honom. Skumt tänkte tobbe och sparade den lille krabaten till dagen där efter för att agna med. Natten efter den incidenten blev han påflugen av en flygfisk och likaså där försökte den äta upp hela Tobbes arm. Återigen, skumt tänkte tobbe men nu hade vi mer att agna med. Det känns lite surt att trots Simons tappra försök med sin 0,5kg guldmakrill och Luddes tappra försök med sina Makrillar så är det ändå Tobbe som van fiskedelen på denna resan. Och han försökte inte ens. "Han som fiskar i natten" som sagt...
 
Det känns också som om vi mer och mer börjat få in sjöbenen då Ludde inte var sjösjuk en enda gång och kunde läsa, laga mat och för den delen diska minst lika mycket som Tobbe. Även Simon hade bättre dagar på denna resa än vad han haft på betydligt lugnare seglatser också. Värre var det för Karin som mer eller mindre låg sjösjuk i 6dagar och började må liiiite bättre sista 6h. 
 
Nu har vi mött upp lite vänner i Lanzarote och blir nog liggandes här för att testa på det här med att beachhänga och ta det lugnt. Där efter blir det Las Palmas och fixa allt inför Atlanten och antagligen beachhänga lite innan vi tar oss ner på södra sidan av Gran Canaria, där vi möter upp Norska båten Nirvana och tar oss första etappen över atlanten. Till Cap Verde. Otroligt spännande. Men efter dessa, nästan 7 dagarna, till Lanzarote är ingen av sjöbusarna på Warskavi speciellt oroliga för att det inte kommer bli en lugn och alldeles för tråkig överfart till Barbados. Peppar och peppar.. 
 
IMG 0190
Städdag på Warskavi. Detta inför Cadiz till Lanzaroteöverfarten. Hänga tvätt och rensa båten på onödigt tjaffs och allt sånt man kan tänkas behövas göra! 
 
IMG 0196
Tog ut all gammal mat vi haft liggandes en stund, blandade det med allt nytt och vi kände oss redo att äta oss genom den längre överfarten! 
 
IMG 0178
När man städar ut saker hittar man ofta saker. Här hittade vi en mindre trevlig syn. Mögel. Men med dundermedel har vi bekämpat även denna motgång! Mwuahahaha! 
 
IMG 0204
Simon njuter av Luddes otroligt vällagade festmåltid. 
 
IMG 0211
förmodligen det enda "beviset" på att Ludde är lässkunnig. Eller kollar han efter bilder bara kanske?
 
IMG 0229
Det jobbiga med delfiner är att dem dyker upp hela tiden. Något som var oväntat var att när vi väl tagit denna bild tog det 10min sedan såg vi en 50 cm (minst) Havssköldpadda glida förbi som vi inte han ta kort på. Fräckare är delfiner om man får säga det själv! 
 
IMG 0249
Tobbes ena fångst. Missade att ta kort på bläckfisken... 
 
IMG 0252
Simons enda fångst. Men ack så nöjd herr Kapten är! 
 
IMG 0258
Den lilla men ack så retliga revan. Här också med gultejpad pulpit för att inte göra skadan värre. 
 
IMG 0279
Tobbe njuter av utsikten från 11 våningen på stans högsta byggnad. Gran Hotell i Arrecife. 
 
IMG 0278
Efter nästan en veckas segling är det skönt att kunna beskåda sandstränder och land. 
 
Kort sagt, lugn segling och inga större incidenter vilket har visat sig varit bra mycket enklare för oss också så vi skall försöka hålla ner på omständigheter hädanefter också. Nu blir det nog lugnt från oss ett tag då vi inte har några större planer på att göra något med båten fören vi åker till Gran Canaria. Sen där blir vi till någonstans i mitten på november innan vi kastar ankar inför nästa etapp på resan. Tills dess! 
 
 
 
Over ' n ' out... och in med den!